Julklappar

Det jag fick
 

Jag fick detta i julklapp, men även lite annat som inte var så roligt att fota (godis, pengar etc). Som ni ser är det mest kameragrejer, and I love it :)

Mellandagarna

Den första bilden jag tog med mitt första macro objektiv
 

Hejsan! Under julveckan (julafton + alla dessa mellandagar) så har jag inte varit aktiv. Ledsen för det. Men jag har haft mycket att göra och sedan åkte jag ned till Umeå i torsdags (kom dock tillbaka hem igår) och där fanns det inget internet.
Eftersom det har varit jul så har jag antagligen fått julklappar. Det var en blandning mellan kamera utrustning och lite andra roliga grejer (om ni nu bryr er så kommer det faktiskt komma ett inlägg om mina julklappar typ imorgon eller något...?), bland annat så fick jag ett objektiv. Men eftersom jag fått dessa grejer så har jag varit tvungen att uppdatera mitt inlägg om min kamera utrustning. Så om du är intresserad av att se mina nya saker så klicka här :)

VIDEO | Min Jul

Musik: Christmas Eve/Sarajevo 12/24
Trans-siberian Orchestra
 
Detta är en liten kortfilm som jag själv har suttit och klippt ihop under kvällen. Allting har jag själv filmat och de personer man ser är min familj (plus min faster). 

Julafton

God jul, till er alla från.... mig :)
 
Ja, jag är osminkad. Men det är faktiskt mitt i natten, ha överseende.

Through the leaves

The sun is shining far away, we saw it through all of these leaves.

Hus x2

Stengrund, gammalt plåttak, väggar som ser ut att dem ska ramla in när som helst
 
Denna bild är redigerad på det viset att jag hade två bilder (på samma hus, men dock inte i samma vinkel) som jag fixade ihop med hjälp av GIMP. Min tanke var att jag ville få det att se ut ungefär som en liten gammal by (kanske från typ vikingatiden/medeltiden eller något, jag vet inte riktigt).

Klichén väller över självporträttet

Flowers in my hair, necklace around my throat
 

Medd ett försök till "modell-ansiktsuttryck" tittar man ned mot marken med vinklat huvud. Kliché! Men tyvärr kom jag inte på någon annan pose ;)
Så idag var jag ledig, det är officielt jullov! Vet inte om detta kommer betyda att jag blir jätte aktiv eller otroligt inaktiv, men hur som helts så vill jag bara säga att nu under julveckan (24/12-31/12) kommer jag inte göra inlägg varje dag. Ska och hälsa på hos släktingar och fira...

Fridlyst

Fridlysta blåklockan i min hand

Ramlösa

Fokus längst upp, suddigt längst ned

Stolar

Stolar, spegel, guld

Vatten.

En av mina favoritbilder :)

What you see

What you see and what I am are two totally different things

Blommor

Lila och grönt :)

Tree Hugger

Suddig bild :/
 

Denna bild var en av de första porträtten jag tog. Den är tagen med min pappas FujiFilm, men tyvärr zoomade jag in alldeles för mycket (och var väldigt skakig på hand) så bilden kom ut som suddigt.

Comparing

Alla känner nog igen sig i detta...

Frågestund?

Ser ut som om jag gjort den svartvit, men har inte det :P
 
Funderar på att göra en frågestund, men orkar bara göra det så länge som folk kommer fråga mig. Vill ni att jag ska ha en?

Simple Portrait

2 in 1
 
Denna bild tog jag på mina kära vänner Carro och Evve under första advent. Tyckte den blev fin och ville dela den med er. Igår hittade jag det mest fantastiska vintage-inspiration kontot på Instagram, jag älskar verkligen vintage (både kläder, möbler och foton)! Om ni vill veta kontots namn så är det @Mandy_Faith.
Imorgon har jag svenska prov, mitt allra sista prov (hoppas jag) innan jullovet. Har faktiskt pluggat otroligt mycket och hoppas på ett högt betyg :)

Lilla jul

godis och frukt från mitt Instagram-konto :P
 
Firar just nu en liten mini-jul hemma hos min farmor. Har ätit julbord, efterrätt och godis (kanske lite för mycket) och bara haft allmänt trevligt. Eftersom det är ett julfirande (om än ett litet sådant) så har vi såklart fått/gett julklappar, själv fick jag en pyjamas, ett par sockar och 500 kr. Längtar efter den riktiga julen, bara 17 dagar kvar ;)

Rabbit

Studio-bild utan studio :P
 
För några dagar sedan ställde jag upp en liten hemmagjord studio på golvet och lade dessa hårpinnar (matpinnar eller vad det nu är) där. Märket är (som ni kanske ser) Rabbit och jag fick dessa av en vän som varit på semester.

DETALJER | Fönster

Kallt och varmt; mitt fönster

Lilla lamm

He's so cute :)
 
Istället för att skriva att det var jag som tog fotot och redigerade det (för det börjar bli lite enformigt) tänker jag nu skriva ett litet citat om bilden. Ibland kan det vara så att jag skriver från en låt eller något, men oftast kommer jag skriva ett eget.

Ängeln är tillbaka

Ängeln i mitt fönster är tillbaka för julen.

Första Advent 2012

~Fotograf och redigering: Jag~
 
I går var det första advent, själv firade jag detta genom att gå på olika event inne i stan och hos folk jag känner. På kvällen flyttade vi in julen i huset, detta är en av bilderna jag tog (egentligen är det två bilder som jag smält ihop), mer bilder på julprydnaderna kommer komma... typ imorgon.

Fototips #1

 
♥ Om du vill rama in bilden kan du använda dig av förgrunden. Med hjälp av detta gör du då bilden intressantare för betraktaren. Först leds man in i bilden av förgrunden, sedan ser man motivet och till sist avslutas allting med hjälp av bakgrunden.
 
♥ Kompositionen är väldigt viktig, vare sig det är porträtt eller inte. Sälv undviker jag mittplacering i liggande bilder, för att jag tycker det ser amatörmässigt ut, men i stående bilder ser det bra ut med det enligt mig. Oftast vid liggande bilder använder jag mig av det gyllene snittet (detta kommer det komma ett inlägg om).
 
♥ Skuggor och mörker kan användas till att skapa mystik medan motljus kan skapa fina silhuetter.
Motljus; Eftersom personen i fråga inte är källan till ljuset kommer personen bli underexponerad, detta skapar alltså en silhuett.
Skuggor; Skuggor är väldigt lätt att uppnå då det är soligt ute. Det kan skapa fina effekter men även förstöra bilden om det handlar på fel ställe.
 
♥ För att uppnå många bra bilder (både spontana och planerade) kan du behöva ta massvis med bilder, i en följd. Alla systemkameror har funktioner för serietagning, den funkar mycket bra att använda. Du kan i ena sekunden lyckas fånga en ofrivillig grimas och i nästa ett bländande leende. Om det är vind ute kan du även använda serietagningen för att fånga hur håret eller kläderna blåser.
 
♥ Bilder är alltid som bäst när modellen är avslappnad. Prata gärna med modellen medan du fotograferar, du kan t.ex berätta vad du tänker dig att hon/han ska göra. Med hjälp av snacket förhindrar du att modellen känner sig nervös och/eller inte oroar sig över hur han/hon ser ut.
 
♥ Undvik röriga och stökiga bakgrunder, man vill att modellen ska vara i fokus, inte det bakom. Håll koll så att inte något oförutsett föremål kommer in i bilden, t.ex ett träd eller en cykel. Om det ändå kommer in ett föremål så flytta på antingen modellen eller föremålet.
Oftast när man tänker på en enkel bakgrund så får man upp bilden av en enfärgad vägg, såsom på bilden över. Men en bakgrund som inte tar för mycket uppmärksamhet funkar också (såsom en häck, en äng, en strand etc.), så länge allting stämmer i färg.
 
♥ I vanliga porträtt ser modellen oftast rätt in i kameran. Detta ger en närhet, men det är ganska tråkigt. Prova att rikta modellens blick någon annanstans (t.ex kan du sätta upp handen långt bort från kameran, eller be modellen att titta på något annat ganska långt bort). Någon som fokuserar på något långt bort får även ett annat ansiktsuttryck än den som fokuserar på något nära. När modellen inte tittar rätt in i kameran kommer betraktaren att undra vad personen egentligen ser på.
 
♥ Ett lite annorlunda sätt att skapa komposition i bilden är att ändra synvinkeln. De flesta porträtt tas med kameran i ögonhöjd. Ändra på det, tänk utanför boxen. Ta fotot underifrån, ovanifrån, eller snett upp- eller nedifrån. Den annorlunda vinkeln gör bilden mer intressant.
 
 Att (medvetet) ta ganska rejält ofokuserade porträtt är ett annat sätt att göra bilderna spännande och skapa kontrast i en bildserie. För att uppnå detta använder du en stor bländare och lägger fokuset antingen långt framför (detta är min favorit) eller långt bkom modellen. Man kan även fokusera på en del av fotot och göra resten oskarpt.
 
  
~Fotograf och redigering: Jag
Modeller: Blee och Evve~
Dessa bilder ovanför är några som stämmer in på punkterna. Jag har tänkt mycket på kompositionen, ljus, bakgrund och förgrund. Den första bilden är ett bra exempel på serietagning, den andra på inramning och den tredje på ljus och skuggor (men bakgrunden blev lite stökig).

RSS 2.0