Fototips #1

 
♥ Om du vill rama in bilden kan du använda dig av förgrunden. Med hjälp av detta gör du då bilden intressantare för betraktaren. Först leds man in i bilden av förgrunden, sedan ser man motivet och till sist avslutas allting med hjälp av bakgrunden.
 
♥ Kompositionen är väldigt viktig, vare sig det är porträtt eller inte. Sälv undviker jag mittplacering i liggande bilder, för att jag tycker det ser amatörmässigt ut, men i stående bilder ser det bra ut med det enligt mig. Oftast vid liggande bilder använder jag mig av det gyllene snittet (detta kommer det komma ett inlägg om).
 
♥ Skuggor och mörker kan användas till att skapa mystik medan motljus kan skapa fina silhuetter.
Motljus; Eftersom personen i fråga inte är källan till ljuset kommer personen bli underexponerad, detta skapar alltså en silhuett.
Skuggor; Skuggor är väldigt lätt att uppnå då det är soligt ute. Det kan skapa fina effekter men även förstöra bilden om det handlar på fel ställe.
 
♥ För att uppnå många bra bilder (både spontana och planerade) kan du behöva ta massvis med bilder, i en följd. Alla systemkameror har funktioner för serietagning, den funkar mycket bra att använda. Du kan i ena sekunden lyckas fånga en ofrivillig grimas och i nästa ett bländande leende. Om det är vind ute kan du även använda serietagningen för att fånga hur håret eller kläderna blåser.
 
♥ Bilder är alltid som bäst när modellen är avslappnad. Prata gärna med modellen medan du fotograferar, du kan t.ex berätta vad du tänker dig att hon/han ska göra. Med hjälp av snacket förhindrar du att modellen känner sig nervös och/eller inte oroar sig över hur han/hon ser ut.
 
♥ Undvik röriga och stökiga bakgrunder, man vill att modellen ska vara i fokus, inte det bakom. Håll koll så att inte något oförutsett föremål kommer in i bilden, t.ex ett träd eller en cykel. Om det ändå kommer in ett föremål så flytta på antingen modellen eller föremålet.
Oftast när man tänker på en enkel bakgrund så får man upp bilden av en enfärgad vägg, såsom på bilden över. Men en bakgrund som inte tar för mycket uppmärksamhet funkar också (såsom en häck, en äng, en strand etc.), så länge allting stämmer i färg.
 
♥ I vanliga porträtt ser modellen oftast rätt in i kameran. Detta ger en närhet, men det är ganska tråkigt. Prova att rikta modellens blick någon annanstans (t.ex kan du sätta upp handen långt bort från kameran, eller be modellen att titta på något annat ganska långt bort). Någon som fokuserar på något långt bort får även ett annat ansiktsuttryck än den som fokuserar på något nära. När modellen inte tittar rätt in i kameran kommer betraktaren att undra vad personen egentligen ser på.
 
♥ Ett lite annorlunda sätt att skapa komposition i bilden är att ändra synvinkeln. De flesta porträtt tas med kameran i ögonhöjd. Ändra på det, tänk utanför boxen. Ta fotot underifrån, ovanifrån, eller snett upp- eller nedifrån. Den annorlunda vinkeln gör bilden mer intressant.
 
 Att (medvetet) ta ganska rejält ofokuserade porträtt är ett annat sätt att göra bilderna spännande och skapa kontrast i en bildserie. För att uppnå detta använder du en stor bländare och lägger fokuset antingen långt framför (detta är min favorit) eller långt bkom modellen. Man kan även fokusera på en del av fotot och göra resten oskarpt.
 
  
~Fotograf och redigering: Jag
Modeller: Blee och Evve~
Dessa bilder ovanför är några som stämmer in på punkterna. Jag har tänkt mycket på kompositionen, ljus, bakgrund och förgrund. Den första bilden är ett bra exempel på serietagning, den andra på inramning och den tredje på ljus och skuggor (men bakgrunden blev lite stökig).

Emilia

Kan du inte göra en till? Jag skulle bli väldigt glad om du gjorde fler tips!

Svar: Det kommer komma mer :) Just nu håller jag på att skriva en om hur man fotar djur, den publiceras imorgon så håll ögonen öppna.
Lia Eriksson

2012-12-31 @ 21:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0