Fototips #3

 
♥ Gyllene snittet är ett (två) andra ord för Tredjedelsregeln.
♥ Man använder gyllene snittet som en vägledning till komposition.
♥ För att göra det enkelt kan vi säga att vi har nio lika stora rutor och objektet ska inte vara i mitten rutan.
♥ Jag har för mig att det finns en inställning på nästan alla kameror som gör att man får upp dessa linjer på skärmen. På Nikon tror jag att de kallas för Riktlinjer, men är inte helt säker. Ni får helt enkelt googla eller prova er fram.
♥ Här (ovan) har jag gjort så att objektet är i mitten till höger. Detta är en väldigt enkelt komposition som blir fin i slutändan. För att göra detta ännu coolare så ser det bäst ut om man har en oskarp (suddig) bakgrund.
♥ En annan komposition som är väldigt fin är när man stoppar objektet på en linje (se nedan).
♥ Det gyllene snittet anvnds också i landskapsfotografering. Då har man antingen himlen på den övre linjen (mer mark än himmel) eller på nedre linjen (mer himmel än mark).
♥ Här (ovan) har jag gjort så att marken dominerar i bilden. Man ser endast en tredjedel av himlen medan man ser två tredjedelar av marken, detta resulterar i att fokusen ligger på marken. (Denna komposition kan vara bra att använda om det t.ex står ett hus i bilden eller att man helt enkelt vill ha fokuset på gräset.)
♥ Här (ovan) har jag gjort så att himlen dominerar bilden. Två trededelar av himlen, endast en av marken. Detta gör så att man sätter sitt fokus mer på vad som pågår uppe i skyn. (Denna komposition kan vara bra att använda om det är ett stort träd i bilden eller molnen + solen ser väldigt coola ut.)
 
 
PS: Fotade några väldigt otroliga bilder igår och några idag, ska även på en fest ikväll, så jag har några kommande inlägg med coola och intressanta bilder.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0